Arbeid internasjonalt
Nansen Fredssenter arbeider på grasrotnivå med å styrke freds- og demokratiprosesser, i tett samarbeid med lokale og internasjonale partnerorganisasjoner.
Internasjonalt samarbeider Nansen Fredssenter med lokale og internasjonale organisasjoner og institusjoner. Kurs og opplæring i senterets faste kurs, «Dialog i konflikter» og «Fasilitering av dialog», inngår som del av langsiktige samarbeid og prosesser.
Eksempler på systematisk opplæring over flere år er samarbeidet med Afghanistankomiteen (NAC) i Afghanistan og et nettverk av sivilsamfunnsaktører i Polen, initiert av teleselskapet Orange.
OSCE ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) i Polen er samarbeidspartner i et pilotprosjekt for å bygge kompetanse i å fasilitere dialog om migrasjon, med tanke på mulig utvidelse til andre land. Målet er å trene opp aktører i sivilsamfunnet til å fasilitere folkedialog, samt å bistå i konflikter mellom migranter og lokalsamfunn.
Nansen Fredssenter tilrettelegger også for inkluderende møteplasser i freds- og demokratiprosesser. Dialog i Chile er et omfattende program for møteplasser (Encuentro Nansen) som ble opprettet for å legge til rette for viktige og vanskelige samtaler mellom akademia, politikere og sivilbefolkning, forut og parallelt med grunnlovsprosessen.
Dialogopplæring er del av denne satsningen, som har pågått siden 2020. Nansen Fredssenters dialoghåndbok, som ble gitt ut på engelsk i 2019, er derfor oversatt til spansk og mapundungun.
Utvalgte eksempler på arbeid internasjonalt
Samarbeid for å fremme minoriteters og flyktningers rettigheter
Nansen Fredssenter samarbeider med Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), om å bruke dialog inn i arbeidet for minoriteters og flyktningers rettigheter. Målet er å bidra til mer tolerante lokalsamfunn.
Dialogopplæring i Afghanistan
Tiår med krig og konflikt har forsterket manglende tillit i afghanske lokalsamfunn. Nansen Fredssenter har utviklet en metode som sikter på å skape fred nedenfra, ved å starte med familier og lokalsamfunn på grasrotnivå.
Dialog og forsoning i Chile
Med en forsiktig tilnærming har senteret arbeidet i et komplekst politisk landskap og fått tilgang til sentrale aktører fra det brede lag i det chilenske samfunnet. Hensikten har vært å styrke tilliten mellom chilenere og vise vei mot fredelig sameksistens og forsoning.
Kapasitetsbygging i Polen
I anledning Polens 100-årsjubileum, samarbeidet Nansen Fredssenter med teleselskapet Orange Poland, om å styrke kapasitetsbygging og dialogopplæring landet. Målet var å tilby sivilsamfunnsaktører kompetanse, verktøy og øvelse som støtte i deres arbeid med å fostre samfunnsholdninger, samarbeid og sosial kapital.
Dialogopplæring for kvinner i irakisk Kurdistan
Kurdiske kvinner kjemper en daglig kamp for å ta mer plass i et mannsdominert samfunn. Organisasjonen People’s Develop,ment Organization (PDO) satser på flere kvinner i lederroller – med god drahjelp fra fredssenterets dialogmetode.