Håndbøker

I håndbøkene deler vi kunnskap, øvelser, tips og råd om hvordan man selv kan initiere dialogaktiviteter. Bøkene er primært laget som støtte til våre kursdeltakere, men er også en nyttig ressurs til alle som er interessert i dialog, fredsarbeid og konflikttransformasjon.

The Nansen Handbook for Trainers in Dialogue and Conflict Transformation

Hvordan tilrettelegger man for prosesser der alle blir inkludert og lyttet til? Hva skal til for at mennesker som står i konflikter møtes og snakker sammen? Nansen Fredssenters dialoghåndbok formidler øvelser og verktøy for å initiere en dialogprosess – inkludert beskrivelser av hva som kan ligge bak konflikter.

 

I håndboken presenterer vi metoder og praktiske verktøy som kan brukes til å bygge tillitt mellom grupper og individer, og transformere konflikter til nye muligheter. I boken finner man en rekke aktiviteter og øvelser som senteret benytter under kurs, i undervisningsopplegg og tilrettelegging av dialogprosesser.

 

Håndboken er først og fremst utviklet for dem som arbeider med dialog og konfliktløsning, men kan brukes som en nyttig ressurs for alle som jobber med mellommenneskelige relasjoner. Se også vår kursside om du ønsker å lære mer om våre metoder.

 

Boken er utviklet på bakgrunn av senterets mangeårige erfaring med dialogarbeid både i Norge og internasjonalt. Vår metodikk er også inspirert av flere ledende praktikere og teoretikere innen dialog, freds- og forsoningsarbeid.

 

Håndboken er også oversatt til spansk, polsk, dari og mapundungun.

Les håndboken

The Practical Approach of Public Dialogue

Hvordan kan man tilrettelegge for viktige samtaler i et lokalsamfunn? Boken er en praktisk innføring i hvordan man fasiliterer folkedialoger, et konsept utviklet av Nansen Fredssenter.

 

En folkedialog er en annerledes og tilrettelagt samtale der aktiv lytting og genuine oppfølgingsspørsmål er viktige ingredienser. Som et slags dialogisk folkemøte er folkedialoger åpne og inkluderende arenaer der hvem som helst kan delta. Folkedialoger kan også organiseres som lukkede dialogmøter for inviterte parter og grupper i et lokalsamfunn.

 

Folkedialoger kan blant annet bidra til å; motvirke polarisering og spenninger i et lokalsamfunn; sikre inkluderende prosesser og beslutningstaking; skape et trygt samtalerom for vanskelige tema; løfte hendelser, arrangementer og viktige samtaler i et lokalsamfunn.

 

Nansen Fredssenter tilbyr også kurs i denne metoden. Les mer på våre kurssider.

Les håndboken