-Årets fredspris anerkjenner et viktig feltarbeid

Det sier fungerende leder Norunn Grande ved Nansen Fredssenter. Fra eget arbeid i Afghanistan vet hun hvor viktig en slik anerkjennelse er, og at tilgang til mat er grunnleggende i fredsarbeid.

-Årets fredspris anerkjenner et viktig feltarbeid. Fredsprisen er en anerkjennelse og inspirasjon til alle de som til daglig utfører den krevende og farlige jobben det er å distribuere mat i konfliktområder, sier Norunn Grande.

Samme dag som vinneren av årets Nobels Fredspris ble offentliggjort, var hun i kontakt med Ehsanullah Zahir, som nylig delte ut mat i vanskelig tilgjengelig områder i Afghanistan.

Zahir jobber for Nansen Fredssenters samarbeidspartner Afghanistankomiteen, som jobber med å bekjempe fattigdom i Afghanistan og distribuerer mat for fredsprisvinneren Verdens matvareprogram.

Setter pris på anerkjennelsen

Via mobilen tekstet Zahir at han setter stor pris på anerkjennelsen som fredsprisen er til alle de som jobber på bakkeplan med utdeling av mat.

Selv hadde han bare dager tidligere delt ut mat i Raghistan – et fjellområde nord i Afghanistan. Snøen dekket allerede bakken. Mens barna lekte i den kjølige snøen pakket en gruppe menn den utdelte risen og kannene med matolje på eselryggen.

Raghistan er et fjellområde nord i Afghanistan. Foto: Ehsanullah Zahir

Grande spurte Ehsanullah hva fredsprisen betyr for ham som feltarbeider som distribuerer mat.

«Jeg opplever dette som en anerkjennelse av den jobben jeg og teamet mitt gjør i å sikre matutdeling i en kritisk situasjon», fortalte Zahir som er regional koordinator i Afghanistankomiteen.

Zahir var tydelig på at tilgang til mat har en tett forbindelse til fredsarbeid.

«De som ikke har tilgang til et måltid i løpet av et døgn, hvordan kan de greie å være fredelige? Usikker tilgang til mat fører til økt vold. Og en underernært mor kan ikke føde sunne og fredelige barn inn i vår verden. Tilgang til nok mat hjelper mennesker å holde seg friske og til å ha det bra», understrekte Zahir.

Ehsanullah Zahir jobber for Afghanistankomiteen og har tidligere deltatt på Nansen Fredssenters dialogkurs på Lillehammer.

Millioner får ikke nok mat

-Årets fredspris til Verdens matvareprogram er en påminnelse om at millioner av mennesker ikke har tilgang til mat, sier Norunn Grande.

-Gjennom partnere får FNs matvareprogram fram mat til områder som er vanskelige å nå. Det kan være på grunn av dårlig infrastruktur, krig og konflikt. Fredsprisen er en anerkjennelse og inspirasjon til alle de som til daglig utfører den krevende og farlige jobben det er å distribuere mat i konfliktområder, sier Grande.

Også hun understreker at tilgang til mat er grunnleggende for å kunne skape langsiktig fred.

Prisen vil inspirere

Norunn Grande er fungerende daglig leder ved Nansen Fredssenter.

-Nødhjelp er ikke tilstrekkelig, men nødvendig for å sikre at mennesker ikke sulter, og for å legge grunnlag for mer langsiktig utvikling og fred. Viktigheten av internasjonalt samarbeid for felles løsninger understrekes gjennom årets fredspris, noe som er spesielt viktig i en tid hvor oppslutningen om FN er svekket, sier den fungerende lederen av Nansen Fredssenter.

-Nobels fredspris til Verdens matvareprogram vil inspirere til mer internasjonalt samarbeid. Den forplikter samtidig organisasjonen til å levere på det den er laget for, å sørge for at det er mat til alle, legger hun til.

Norunn Grande og alle de andre ved Nansen Fredssenter gratulerer Verdens matvareprogram med Nobels fredspris for 2020!

Tekst: Kai Nygaard. Publisert 9. oktober 2020