Antisemittisme er en av verdens eldste og mest komplekse former for rasisme.
Antisemittisme har kommet til uttrykk på ulike måter og i varierende intensitet opp gjennom historien, og er derfor blitt betegnet som «den mobile fordom». I dag trekker den næring fra sine dype historiske røtter, men preges samtidig av samtiden. I dag ser vi at antisemittismen på ny er i vekst både i og utenfor Norge.
Dagskurset om antisemittisme er utviklet for lærere, studenter og andre interesserte som ønsker å:
• Få innsikt i antisemittismens historiske røtter – helt tilbake til 1700-tallet
• Lære om utviklingen av antisemittisme opp gjennom historien
• Forstå hvordan antisemittismen utspiller seg i vår tid
• Reflektere over og dele erfaringer om antisemittisme i undervisningen
• Bidra til utprøving av undervisningsopplegg
Programmet for kurset er satt sammen som en kombinasjon av foredrag, panelsamtale, gruppearbeid og utprøving av undervisningsopplegg. Nærmere program vil bli publisert.
Disse bidrar:
NINA GRÜNFELD | Filmskaper og professor ved Universitetet i Innlandet
Som dokumentarfilmskaper har Nina Grünfeld skildret sin jødiske families historie og utforsket identiteten til jøder i Norge. Nå som Midtøsten igjen står i brann og Israel møter fordømmelse for sin framferd i Gaza, hvordan er det å være jøde i Norge i 2025? Med filmskaperens blikk, hvordan påvirkes holdningene våre av bildene vi får se?
Nina gir sine perspektiver på et vanskelig og personlig tema, med bruk av egne erfaringer og filmer.
CLAUDIA GANZ | Professor ved Meninghetsfakultetet Universitetet i Oslo
Claudia har arbeidet med og forsket på fordommer og gruppefiendtlighet, minnekultur og historiebevissthet, demokrati og medborgerskap i skolen.
På HL-senteret i Oslo har Claudia forsket på jøders og muslimers holdninger til hverandre og hvordan grensene av det som oppfattes som legitim Israel-kritikk er i endring. Som leder for Dembra for lærerutdannere, er Lenz også opptatt av hvordan skolen kan forebygge gruppefiendtlige holdninger.
MARIUS HAAVIND | Dembra-veileder Nansen Fredssenter
Marius veileder skoler i arbeidet med å forebygge utenforskap og udemokratiske holdninger. Han underviser også skoleelever i fredssenterets undervisningstilbud, og styrer i dag ordet og panelsamtalene.
___
Deltakelse på dagskurset er gratis.
Påmelding til marius@peace.no
Kursadresse: Kulturhuset Banken | Holbøsalen – en kort tur til fots fra Lillehammer stasjon.